Nytt tak till köket

Hejsan Vänner!
Önskar er en fortsatt god början på den nya året.
Vi har börjat året på ett fantastiskt sätt med nytt tak till köket, ny vedspis med kastrull och skoluniformer till alla barn som ska gå i skolan. Dessutom har alla 8 high school elever återvänt till nästa skolår. Det är så underbart! Gud är så god och tänk vad vi kan göra tillsammans.
Barnen hälsar och tackar och nu tar vi nya tag inför detta året.

Var på roligt 50 års kalas i lördags då födelsedagsbarnet samlade pengar till barnen i Nepal! Så kan vi också göra! Jag lovar skicka kort till de som ger om jag bara får namn och adress. Det finns så många sätt att samla in pengar!

Ha det gött!

Glada hälsningar och kramar från
Anette med team

Annonser

Besök från Sverige

Den barmhärtige samaritens genomgångshem startade i samband med att vår familj åkte tillbaka till Sverige efter några år i Kenya. Vi trodde aldrig det skulle växa så mycket som det gjort genom åren och det är tack vare våra otroligt trogna och duktiga kenyanska medarbetare och alla givare i Sverige.

Vi började med att hjälpa ett vuxenlöst, förtvivlat barn i taget och numera är det ca 50 barn på hemmet. Ca 150 barn har fått nya familjer efter några år på barnhemmet.

Vi var en blandad grupp bestående av 3 generationer som åkte till Kenya i slutet av oktober. Alla har bidragit med pengar till arbetet och ville se med egna ögon hur det var där.

Vi landade i Nairobi och hade en intressant dag med besök på en giraffpark och en smyckesfabrik- bara för kvinnor, som heter Kazuri. Vi sov på ett enkelt gästhus.

Efter en kall natt i vackra Naivasha åkte vi vidare i våra 2 minibussar till Migori, där barnhemmet ligger. Vår familj har bott där i 4 år och när vi anlände hopade sig alla minnen, lukter, ljud och upplevelser över oss. Det var väldigt roligt att träffa många vänner också.

Alla 12 i gruppen hade en extra resväska med sig full av gåvor till barnen och hemmet. Det var allt från tygblöjor, skrivböcker, leksaker, färgpennor, spel, godis, gåvor av olika slag och kläder. Det krävdes en hel del organisation och tid att fördela allt på bästa sätt. Vi hade många roliga stunder med barnen som älskade alla saker de fick leka och spela med.

Tack vare Jakobs minnesfond har vi kunnat bygga två nya fina byggnader där alla småbarn och flickor bor. De sover i våningssängar.

Babysarna har vuxna som sover hos dem och det är mycket arbete med att sköta dem ordentligt. En av flickorna hittades på gatan med navelsträngen kvar, en annan hade delvis grävts ner i en åker i en låda och många barn har sprungit runt och letat mat fast de bara varit ca 3-4 år, som nu bor på hemmet.

Det senaste som  hänt var att Jakobs minnesfond har borrat en djup brunn och byggt ett vattentorn som sedan för ut vatten i alla husen. Det var ett mirakel! Kvinnorna har burit vatten på sina huvuden varje dag utom i regnperioderna under alla år, så det är en stor framgång att nu ha ordentligt med vatten . Nu kan de  börja odla grönsaker och plantera träd bättre också. Det kommer bli till en stor hjälp!

De lagar mat på stora vedspisar och allt är enkelt afrikanskt så att det inte ska vara så svårt att komma ut i byarna igen för barnen.

Både pojkar och flickor har alldeles rakade huvuden för så har alla skolbarn överallt. De tyckte det var intressant med Salome och Louice långa hår. Flickorna är födda där och fick nu se hur det såg ut och möta många som såg dem som babysar. Vi adopterade dem när de var bara några månader gamla.

Barnen sjöng flera gånger för oss och alla bollar, hopprep och såpbubblor var mycket populära. Det är så roligt att se att barnen mår så bra, är så glada, trygga och framåt trots att de har gått igenom så mycket svåra saker. De är verkliga överlevnadsmänniskor.

Vi har 8 barn på high school nu och de bor på internat och bara en hade kommit tillbaka för lov medan vi var där. Det är en stor kostnad, men utbildning är viktig tycker vi alla.

Babysarna rörde våra hjärtan mycket,de är så söta! Vi älskade att hålla dem och mysa med dem. 1-2 åringarna var däremot rädda för oss vitingar.

Vi hade stor fest för alla och de gav gåvor till oss också! Alla männen fick fina skjortor och damerna kangor, som är tygstycken man kan svepa om sig eller ha på bordet. Då frossade alla på svenskt godis och barnen åt andäktigt.

Gud är i centrum av allt och de tackar Honom hela tiden och man blir så rörd och ödmjuk över det. Vi har mycket att vara tacksamma för!

Vi bodde på den missionsstationen i Migori ca 15 minuter med bil från barnhemmet. På söndagen var vi med på en varm, glad, trosviss och högljudd gudstjänst. Det var jobbigt att säga adjö till alla.

Tidigt en morgon packade vi våra minibussar och åkte till Masai Mara. Det är den mest kända nationalparken i Kenya med mycket djur. Vi åt vår frukost på bergskammen i morgonljuset på väg ner till savannen. Sen skumpade vi runt i våra bussar och såg lejon, väldigt många elefanter, zebror, antiloper av olika slag och geparder m.m. Det var underbart att komma till ett jätte fint hotell med pool och väldigt god mat efter ganska enkel kost under veckan.

Vi avslutade resan med att vara några dagar i Mombasa vid kusten och kopplade av efter alla intryck och upplevelser. Det var ca 30-35 grader varmt och det var ljuvligt att gå på den långa stranden och bada i det varma, salta vattnet.

Med många upplevelser, möten med människor och intryck kom vi tillbaka till ett snöigt Göteborg efter en lång resa. Arbetet fortsätter att  hjälpa barn till självhjälp.

Anette Hellekant-Långs

 

Hösthälsningar

Här kommer några härliga bilder från den barmhärtige samariten. De har numera vatten i alla husen tack vare Jakobs minnesfond och det gör allt arbete mycket lättare förstås. Tänk er 50 barn utan vatten!!!  Vi är så tacksamma till Maria och Erik som står bakom Jakobs minnesfond.
Hela Sverige samlar in till Världens barn med tv och radio som medhjälpare. Tyvärr får våra barn ingenting av deras pengar så jag ber er komma ihåg våra vuxenlösa  barn och skolbarn!!! 
Vi har ca 0,1 % i administrationsavgifter och det kommer av att banken tar betalt när vi flyttar pengar från Sverige till Kenya. Men vi är mycket stolta över vår låga siffra tack vare att alla jobbar oavlönat i Sverige- inte i Kenya!
Den 22.10 flyger vår grupp på 14 personer till Nairobi och fortsätter sen på en rundtur i Kenya där vi är längst i Migori. Det ska bli så roligt!!! Snart får ni höra nyheter från oss direkt!!!
Det är underbart att vi kan förändra barn utan hopp, ge dem en möjlighet till utbildning och liv! 1000 tack för att ni är med!
Glada hälsningar från 
Anette med team

Nytt hus för flickorna

Just nu byggs ett nytt hus för flickorna, det är Jakobs minnesfond som finansierar. Helt fantastiskt!.

Det magra barnet på en av bilderna nedan är en de nya tvillingarna som vi har tagit hand om i december. De har båda piggnat till och äter bra, de skulle vägas idag på sjukhuset.

Ni ska veta att varenda krona går till barnen och till alla omkostnader. Vi behöver fler som vill hjälpa våra äldre barn med high school avgifterna. Faith på en av bilderna visar upp sej stolt i sin skoluniform. Hon har ingen vuxen som tar hand om henne mer än oss!

 

Film från barnhemmet

Vi har haft olika besök från Sverige under det senaste året. Filmen är gjord av en grupp på 4 som kommer från Göteborg. Alla säger att de är mycket glada över stämningen bland barnen och de ser att de trivs och mår bra.

Arbetet med barnen och barnhemmet fortsätter.  

Vi har nyligen fått ta hand om en 1-månads baby flicka som förlorade sin mamma när en hyddan hon befann sig i kollapsade. En baby utan sin mammas mjölk har inga chanser att överleva i byarna, tyvärr.

Vi har ca 50 barn på hemmet just nu. I december fick några av de större barnen flytta ut in i nya familjer så vi har plats för flera barn som behöver omvårdnad.
Alla skolor har olika färger på sina uniformer. De flesta av våra yngre barn går på skolan närmast vårt barnhem. Däremot går high school eleverna längre bort och bor på skolan.
Vi har tyvärr inte fått igång vår brunn som vi borrade förra året som vi hoppats på. Borren fastnade i hålet längst ner och stoppar all fortsatt borrning. Nu använder de regnvatten och går till floden och tvättar kläderna och blöjorna dagligen. Vi funderar på hur vi ska göra i framtiden.
De fortsätter att plantera grönsaker på landet vi har och försäljningen i kiosken ökar hela tiden. Nu ska det byggas en gångbro över floden rakt nedanför barnhemmet vid floden. Det kommer förkorta vägen för oss att komma till stan och även göra  att fler går förbi vår kiosk.
Tack för att du vill vara med och hjälpa de vuxenlösa barnen i Migori Kenya!

Årliga festen till minne av Jacob Johansson

 Childrens in Jacob 22nd Aniversary at Good samaritan another chance aniversary

Här ser ni våra barn på barmhärtige samariten som äter godsaker och dricker Fanta till minne av Jacob som lämnade oss alldeles för tidigt! Men hans minne lever kvar!
Tyvärr har vår brunn sinat så nu får kvinnorna bära vatten igen. Vi ber Gud  om en lösning och under!!!

En ”farmor” som tagit sej an en pojke dog härom veckan så nu måste de hitta en ny familj åt honom. Peter och gänget gör ett jätte arbete med allt som händer. 

Våra allra minsta ”hittebarn” mår mycket bra och har god aptit och växer fint.

Glöm inte att ge en slant till vårt arbete, vi tar hand om varje krona så väl vi kan. Tyvärr har dollarkursen förändrats till det sämre för oss när vi skickar ut pengar.
Tack för ditt stöd!
glada hälsningar från
Anette med team